Pannenkoeken en rookworst in de smeerput
Door: Wilma
19 November 2024 | Oeganda, Tororo
Dat was een vroegertje vanmorgen! De meesten van ons stonden om even na 5 uur alweer fris en fruitig naast ons bed. Laatste spullen inpakken, ontbijten en ja hoor, daar waren de twee drivers met wie we de komende dagen op safari gaan, in echte safaribusjes. Koffers inladen, groep in tweeën verdelen en gaan!
We waren niet de enigen die vroeg uit de veren waren. Julius en Nico kwamen ons gedag zeggen en buiten de poort kwam Tim ook net aanlopen om ons uit te zwaaien. Nogmaals hartelijk dank voor de fijne tijd, Tim en Wilma, het was fantastisch! In de verte spotten we ook het kindje in het roze broekje dat altijd direct op ons af kwam rennen als we de poort uitkwamen. Of het een jongetje of een meisje is, weten we eigenlijk nog steeds niet...
Ook bij het CDHope huis stonden de meiden al buiten om ons uit te zwaaien. En even later kwam bij het huis van Patrick en Lydia, waar we van de week gegeten hebben, Lydia naar de bus gerend. Ze had nog een paar lieve briefjes voor een aantal van ons, geschreven door een aantal van de familieleden. Zo lief en waardevol [e-2661]
Wat valt er verder te vertellen over een hele dag in een busje? Nou, eigenlijk best heel veel. Het themawoord van vandaag was 'veel'. Alles wat we zagen was 'veel'.
We zagen ontzettend veel kerken, zowel Protestantse als Rooms Katholieke. Maar ook veel moskeeën. We zagen ook heel veel verschillende scholen en heel veel kinderen die op weg waren naar die scholen. Grappig om te zien dat roze blijkbaar geen meisjeskleur is, zoals dit in Nederland vaak het geval is. Veel schooluniformen hebben namelijk ook een roze kleur.
Wat zagen we nog meer? Veel rijstvelden. Veel vrouwen aan het werk. Veel mannen die niets aan het doen waren of hun boda boda (bromfiets) aan het poetsen waren. Er was zelfs iemand die de banden van z'n boda boda aan het oppompen was met een fietspomp. Benieuwd of hij inmiddels al klaar zal zijn!
Veel bedden, deuren en hekken die langs de weg verkocht werden. Ontzettend veel plastic langs de kant van de weg.
Maar ook dingen die niet 'veel' waren maar die wel indruk maakten: apen, auto's die aan het inhalen waren en op het laatste nippertje naar hun eigen kant uitweken, koeien aan touwen langs de kant van de weg, wegen die bijna niet begaanbaar zijn (behalve als de president op bezoek komt, dan worden die wegen opgeknapt!). We kunnen nog wel even doorgaan; genoeg te beleven dus, zo'n dagje!
Onderweg zijn we een paar keer gestopt. Voor de lunch hadden we lekkere pannenkoeken bij ons, met rookworsten die nog over waren. Door aardige mensen werden we uitgenodigd om dit in de smeerput bij een benzinestation op te eten. Er werden zelfs stoelen en krukken voor ons gehaald! Hadden we al verteld dat de mensen hier zo enorm gastvrij zijn?! Hier dus weer zo'n voorbeeld.
Rond 4 uur kwamen we bij ons overnachtingshotel aan. Even wat gedronken, onze wensen voor het diner vast doorgegeven en toen konden we naar onze kamers. Prachtig zeg! Mooie plek om een nachtje te verblijven. Nu niet met z'n zessen of vieren in stapelbedden op een kamer (wat overigens enorm gezellig was, hoor!), maar hele mooie tweepersoonskamers [e-1f44c] En als extraatje: er is warm water! Hoe fijn is dat, na een week koud douchen.
Een mooie dag zo. We zijn benieuwd wat morgen ons gaat brengen, dan hopen we de neushoorntrack te gaan doen. Maar eerst nog even genieten van een heerlijk avondje [e-1f44b][e-1f44b]
Ps Geen foto's dit keer, ivm beperkte wifi [e-1f937][e-2640]️
19 November 2024 - 17:25
Joop En Hannie Franken :
Mooi verslag! Alles weer achter laten.. Voor een nieuw avontuur! Wat fijn dat jullie bij Tim en Wilma konden zijn en heel veel mensen en kinderen bemoedigend hebben. We wensen jullie Gods zegen toe! En een mooie safari.